• Wolderwijd logo
 
header jurist

Huurwoning ontruimen bij overlast huurder?

Ontruimen van een huurwoning bij overlast van de huurder

Huurwoning ontruimen bij overlast huurder?

3 minuten mr. Jeroen Kaspers huurrecht voor verhuurders 26 april 2016 2024

Ik verhuur een woning waarvan de huurder al maanden lang heel veel overlast veroorzaakt. Ik heb andere gegadigden die de woning willen huren waarvan ik zeker weet dat er geen overlast wordt veroorzaakt. Kan ik de huurder uit de woning zetten omdat deze veel te veel overlast veroorzaakt?

Bij verhuurders bestaat veel onduidelijkheid rondom de ontruiming van de huurwoning. Verhuurders laten zich (te) weinig informeren over de juridische stand van zaken en veranderen bijvoorbeeld eigenhandig de sloten van het gehuurde. De gedachte hierachter is dat men als eigenaar denkt zelf te mogen bepalen hoe ze met het gehuurde en de huurder omgaan. De wettelijke regels hieromtrent zijn strenger. De verhuurder mag dit nooit doen! De huurder is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de verhuurder. Om de huurder te beschermen gelden er strikte wettelijke regels waarvan verhuurders niet mogen afwijken.

Voordat de verhuurder het gehuurde mag ontruimen, zal de verhuurder eerst de huurovereenkomst moeten opzeggen. Hiervoor dient de verhuurder een wettelijke opzeggingsgrond te gebruiken. De meest voorkomende opzeggingsgronden zijn ‘dringend eigen gebruik van de woning’ of de omstandigheid dat de huurder zich niet gedraagt als ‘goed huurder’. Dit laatste is bijvoorbeeld aan de hand indien de huurder een flinke betalingsachterstand heeft of veelvuldig zorgt voor overlast. Indien de huurovereenkomst wordt opgezegd en de huurder niet akkoord gaat met deze opzegging heeft de verhuurder toestemming nodig van de rechter om het gehuurde te mogen ontruimen.

Als verhuurder kunt u dus niet het recht in eigen hand nemen en bijvoorbeeld de huurder zomaar de deur wijzen of de sloten van de huurwoning veranderen. Middels inschakeling van een jurist kunt u de huurovereenkomst opzeggen en vervolgens toestemming vragen aan de kantonrechter om een huurwoning te mogen ontruimen. Overigens zij nog vermeld dat ook na het verkrijgen van toestemming van de kantonrechter het wettelijk gezien niet toegestaan is om zelfstandig de huurder uit het huis te zetten. Een verhuurder mag namelijk nooit zelf een huurder uit huis zetten. De verhuurder dient hiervoor een deurwaarder in te schakelen. De jurist adviseert u hierover en begeleid u gedurende de gehele procedure. Een vraag of direct een zaak aanmelden? Neem contact op met één van onze juristen.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over huurrecht voor verhuurders:

Veelgestelde vragen: